آموزش ICDL جلسه اول : مبانی کامپیوتر و مفاهیم فناوری اطلاعات IT

آموزش ICDL جلسه اول : مبانی کامپیوتر و مفاهیم فناوری اطلاعات IT

سرفصل های دوره ICDL

  • مبانی کامپیوتر و مفاهیم فناوری اطلاعات IT
  • سیستم عامل( ویندوز) و استفاده از کامپیوتر و مدیریت فایل ها در Windows
  • اطلاعات وارتباطات Internet
  • پردازش کلمات (واژه پردازها Word)
  • ارائه مطالب Power Point
  • صفحات گسترده Excel
  • بانک اطلاعاتی(پایگاه داده ها Access)

فصل اول : مبانی کامپیوتر و مفاهیم فناوری اطلاعات IT

تعارف :

(IT (Information Technology : به معنای فناوری اطلاعات و ارتباطات میباشد. تکنولوژی و یا فن مدیریت ذخیره سازی و پردازش اطلاعات توسط کامپیوتر در بهترین حالت و کمترین زمان ممکن

(ICDL (International Computer Driving License : به معنای گواهی بین المللی کاربری کامپیوتر میباشد. هدف ICDL ارتقاء سطح توانایی و کارائی افراد در فناوری اطلاعات برای استفاده در موسسات و شرکت ها میباشد.

كامپيوتر (Computer) : ماشيني است كه داراي حافظه بوده و قابل برنامه ريزي مي باشد، قادر به انجام عمليات محاسباتي و منطقي بر روي داده ها ميباشد و نتايج را در اختيار انسان قرار مي دهد.

مزاياي كامپيوتر : ۱-  سرعت   ۲- صحت   ٣- دقت   ٤-خستگي ناپذيري   ٥- فراموش نكردن

سخت افزار (Hardware) : به مجموعه ابزار فیزیکی و مدارهای الکترونیکی کامپیوتر گفته میشود.

نرم افزار (Software) : رابط کاربری بین کاربر و سخت افزار

داده (Data): اطلاعات خامی که کامپیوتر بر روی آنها عملیات خاصی انجام میدهد. (عدد، حروف، علامت و … )

پردازش (Process) : عملیات گوناگونی که کامپیوتر روی داده انجام میدهد.

برنامه (Program) : دستورهای از پیش تعریف شده که کامپیوتر را وادار به انجام عملیات خاصی میکند.

حافظه (Memory) : محلی است که کامپیوتر اطلاعات، داده ها و نتایج عملیات یا برنامه ها در آن بصورت موقت و دائمی نگه داری میکند.

اطلاعات (Informations) : داده های پردازش شده که بصورت متن،تصویر، فیلم و یا ترکیبی از آنهاست.

دستگاه  ورودی (Input device) : دستگاه های که کاربر به کمک آنها داده ها و دستورالعمل هایی را وارد سیستم میکند. (موس و اسکنر و … )

دستگاه خروجی (Output Device) : دستگاه هایی که نتایج اعمال محاسباتی و منطقی بر روی داده ها را به کاربر نشان میدهد (مانیتور و پرینتر و …)

انواع کامپیوتر :

كامپيوتر ها را عموما” بر اساس قدرت پردازش و وسعت امكانات و قابليت آنها به چهار دسته تقسيم مي كنند:

  1. ابر كامپيوترها : به سريعترين ، قدرتمندترين و گرانترين كامپيوتر جهان گفته مي شود كه در تحقيقات فضايي ، نظامي و پروژه هاي عظيم علمي و تحقيقاتي به كار برده مي شود. شركتهاي سازنده اين نوع كامپيوتر ها در جهان انگشت شمار بوده و تعداد معدودي ابر كامپيوتر در سراسر جهان نصب گرديده است.گنجايش حافظه ابركامپيوترها بسيار بالا مي باشد.
  1. كامپيوتر هاي بزرگ : قدرت و سرعت زيادي در پردازش حجم عظيمي از داده ها را دارند، فضاي زيادي را اشغال مي كند و سيستم خنك كننده مركزي نياز دارد، درجه حرارت و رطوبت محل نصب بايد تحت كنترل باشد، اغلب در دانشگاهها و شركتهاي تجاري و واحدهاي دولتي بزرگ استفاده مي شوند اين كامپيوترها قيمت بالايي دارند و هزينه نگهداري آنها نيز زياد است.
  1. كامپيوترهاي كوچك : داراي قدرت و سرعت نسبتا” خوبي بوده و ارزانتر از كامپيوترهاي بزرگ مي باشد و فضاي كمتري نسبت به آنها اشغال مي كند، در بسياري از مراكز تجاري ، دولتي و دانشگاهي كه حجم اطلاعات براي پردازش و تنوع كارهاي آنها متوسط است به كار مي رود.
  1. ريزكامپيوترها : اين كامپيوتر ها نسبت به ديگر كامپيوترها از قدرت كمتري برخودار است و ارزانترين نوع كامپيوتر مي باشد. و به دوسته ١- كامپيوترهاي شخصي يا PC 2- کامپیوتر های خانگی یا HC تقسیم میشوند. كامپيوتر هاي شخصي در اندازهاي مختلف ساخته شده اند، بعضي از آنها بقدري كوچك هستند كه قابل حمل مي باشند مثل كامپيوترهاي لپ تاب و نوت بوک كه از صفحه نمايش مسطح و صفحه كليدي كه برروي هم تا مي خورند تشكيل شده است.

انواع كامپيوترها را مي توان بصورت شبكه به هم وصل كرد كه از يك كامپيوتر سرور و تعدادی ایستگاه استفاده می شود و كامپيوتر سرور ، يك شبكه كامپيوتري را مديريت ، پشتيباني و از نظر امنيتي محافظت مي كند. كاربران شبكه مي توانند از منابع ( داده ها و نرم افزارها و سخت افزارها ) موجود در سرور استفاده كنند. در گذشته اين كاربران تنها از پايانه هاي گنگ استفاده مي كردند، پايانه هاي گنگ وسايلي(شامل تنها يك صفحه كليد و صفحه نمايش) بودند كه به سادگي ورودي را از كاربر پذيرفته و نتايج را نمايش مي دادند. در اين حالت تمام عمليات پردازش و نگهداري داده ها توسط كامپيوتر سرور انجام مي شد و اگر ارتباط پايانه با سرور قطع مي شد كاربر قادر به انجام هيچ كاري نبود.اما امروزه اکثر کاربران شبکه از پایانه های هوشمند سود میجویند.پايانه هاي هوشمند كامپيوترهايي از نوع PC هستند که خود نیز دارای قابلیت پردازش و نگهداري اطلاعات به صورت محلي مي باشند.

اجزای اصلی سخت افزار کامپیوتر :
  • واحد پردازش مرکزی یا CPU : عملیات پردازش بر روی داده ها

  • حافظه یا Memory : داده ها و دستورالعمل ها و نتایج حاصل از عملیات بر روی داده ها در آنجا به صورت ۰ و ۱ نگهداری میشود. کوچکترین واحد حافظه bit است. واحد بعدی نیبل NIBBLE است که از ۴ بیت تشکل میشود و واحد بعد Byte میباشد که از ۸ بیت ساخته شده است.

بایت ۱۰۲۴ = ۱ کیلو بیت

کیلوبایت ۱۰۲۴ = ۱ مگابایت

مگابایت ۱۰۲۴ = ۱ گیگابایت

انواع حافظه اصلی :

  1.  حافظه ROM  : حافظه فقط خواندنی میباشد و کاربر نمیتواند آن را ویرایش کند. با قطع برق از بین نمیرود.
  2. حافظه RAM : حافظه نوشتنی میباشد. برنامه ها برای اجرا شدن باید به این حافظه منتقل شوند و با قطع برق اطلاعات از بین میرود.

حافظه کمکی : معمولا” برنامه ها و اطلاعات مورد استفاده كامپيوتر به قدري زياد هستند كه در حافظه اصلي كامپيوتر نمي گنجند و نيز چون با قطع برق اطلاعات حافظه اصلي پاك مي شود ، براي نگهداري از اطلاعات از حافظه كمكي استفاده مي شود. ظرفيت حافظه هاي كمكي مي تواند خيلي زياد باشد و بدين ترتيب اطلاعات حجيمي را مي توان نگهداري كرد و با استفاده از حافظه كمكي مي توان آنها را منتقل كرد. حافظه هاي كمكي به دو دسته تقسيم مي شوند:

  1. مغناطیسی : نوار مغناطيسي در جعبه اي مانند يك كاست جاي گرفته و جنس آن از پلاستيك است كه يك سطح آن از اكسيد آهن و يا هر ماده ديگري كه قابليت مغناطيس شدن را داشته باشد پوشيده شده است. نوار مغناطيسي بيشتر براي نسخه هاي پشتيبان از اطلاعات حجيم مورد استفاده قرار مي گيرند. نكته مهم در رابطه با نوارهاي مغناطيسي اين است كه امكان دسترسي تصادفي به اطلاعات موجود در آنها وجود ندارد و به عبارت ديگر ، كامپيوتر مجبور است براي يافتن بخش مورد نظر از اطلاعات روي يك نوار ، كل اطلاعات را از ابتدا تا انتهاي نوار بخواند. ديسك مغناطيسي به صورت صفحه اي دايره اي شكل است كه آن نيز آغشته به اكسيد آهن بوده وگنجايش و سرعت دستيابي به اطلاعات در ديسكهاي سخت بيشتر از ديسكهاي نرم مي باشد. مانند هارد و فلاپی و…
  2. غیر مغناطیسی : مانند سی دی

  • گرافیک یا VGA :گرافیک وظیفه اش پردازش تصویری و ارتباط با نمایشگر را دارا میباشد . کارت گرافیک یک قطعه سخت افزاری است که اطلاعت پردازنده را برای نمایش اماده میکند هرچه قدرت و حافظه بیشتر باشد تصویری با کیفیت تر خواهیم داشت کارت گرافیک علاوه بر خروجی به صفحه نمایش خروجی دیگری به تلویزیون دارن و هم چنین دارای ورودی برای ویدیومی باشد . کارت ها در قسمت حافظه تعدادی سلول های تصویری داردکه برای نمایش در صفحه مانیتور برای چند لحظه در خود ذخیره میکند و هرچه حافظه بیشتر باشد تعداد بیشتری سلول های تصویری در خود ذخیره میکنند . این حافظه رم را کارت گرافیک مینامند . مانند ۵۱۲M یا ۱G .
    در حال حاظر شرکت های NVIDIA – AMD – INTEL تولید کننده کارت گرافیک هستند که در بین این کارت های گرافیک INTEL از قدرت زیادی برخوردار نیست و رقابت بین شرکت های NVIDIA , AMD است.

  • منبع تغذیه یا Power :یکی از مهمترین سخت افزار جهت اسمبل کامپیوتر های شخصی که متاسفانه خریداران به آن توجه نمی کنند پاور یا همان منبع تغذیه می باشد . منبع تغذیه در کامپیوتر همانند قلب در بدن فعالیت می کند همانطور که قلب خون کافی برای تامین انرژی مورد نیاز بافت های مختلف را به آنها می رساند ، منبع تغدیه نیز توان مورد نیاز برای قسمت های مختلف سیستم را تامین می کند. بدون وجود یک منبع تغذیه مناسب بهترین قطعات کامپیوتری هم کارایی مناسبی نخواهند داشت پس همیشه سعی کنید قلبی مناسب برای سیستم خود انتخاب کنید تا قطعات سیستم شما به طور کامل از انرژی کافی بهره مند شوند. توان پاور یکی از مهمترین نکاتی است که باید در هنگام خرید به آن دقت کرد.
  • مادربورد یا mainboard : تخته مداری الکتریکی است که بخش‌های گوناگون رایانه مانند واحد پردازنده مرکزی، حافظه دسترسی اتفاقی(RAM) و… بر روی آن سوار می‌شوند و قطعه‌های بسیار کاربردی و مهم دیجیتالی نظیر بایوس (BIOS) در آن قرار گرفته‌اند. مادربرد اصلی‌ترین بخش یک رایانه به‌شمار می‌رود و کار آن کنترل کردن پردازشگر مرکزی و ارتباط دادن آن با قسمت‌های دیگر است. خود پردازشگر با هیج کدام از ابزار آلات بیرونی ارتباط مستقیم ندارد و همان‌طور که از نامش پیداست تنها یک پردازنده‌است. ارتباط پردازشگر با ابزار خارجی (به جز در موارد معدود) توسط بایوس (BIOS) انجام می‌گیرد و در حقیقت بین پردازشگر و ورودی/خروجی‌ها همواره یک مدار واسط وجود دارد.

دانلود فایل PDF

رای ها
مهندس امیرحسین خالقی

درباره من :)

مطالب مرتبط

دیدگاهها

نظر: